Bagaimana Menghidupkan atau Menghidupkan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone

Perkhidmatan lokasi di iPhone membolehkan aplikasi anda melakukan semua jenis perkara, seperti memberikan arahan dari Lokasi Semasa anda ke destinasi anda atau menjejaki laluan jogging anda dengan gps. Anda juga boleh memilih aplikasi khusus yang mempunyai akses kepada maklumat lokasi anda supaya anda tidak membuang-buang bateri atau memberikan lebih banyak privasi daripada yang anda perlukan. Walaupun perkhidmatan lokasi di iPhone cukup penting untuk banyak fungsi yang tersedia, anda boleh memilih untuk mematikan perkhidmatan lokasi sama sekali. Sama ada anda memutuskan untuk menghidupkan atau mematikan perkhidmatan lokasi sepenuhnya terpulang kepada anda dan bagaimana anda menggunakan iPhone anda-kami akan mengatasi kedua-duanya. Berikut ialah cara menghidupkan atau mematikan perkhidmatan lokasi pada iPhone.

Isi kandungan

Bagaimana Menghidupkan Off / On Perkhidmatan Lokasi

Cara Menghidupkan / Mengeluarkan Perkhidmatan Lokasi pada Asas App-by-App

Cara Kongsi Lokasi Anda dengan Keluarga

Cara Matikan Kongsi Lokasi Saya

Bagaimana Menghidupkan Off / On Perkhidmatan Lokasi

Menghidupkan atau mematikan perkhidmatan lokasi iPhone adalah mudah dilakukan dalam tetapan Privasi anda. Apabila anda menghidupkan perkhidmatan lokasi sepenuhnya, tiada satu pun apl anda yang dapat menjejaki atau menggunakan lokasi anda. Untuk menghidupkan atau mematikan perkhidmatan lokasi:

  • Buka apl Tetapan.

  • Ketik Privasi.

  • Pilih Perkhidmatan Lokasi.

  • Togol Perkhidmatan Lokasi untuk menghidupkan perkhidmatan lokasi sepenuhnya, atau

  • Togol Perkhidmatan Lokasi pada, jika sebelum ini dimatikan dan anda mahu mendayakannya.

Jika anda mahukan kebanyakan aplikasi anda tidak menggunakan perkhidmatan lokasi tetapi anda menyedari beberapa aplikasi, seperti Peta, memerlukan perkhidmatan lokasi untuk berfungsi, pastikan perkhidmatan lokasi dihidupkan dan langkau ke hujung seterusnya. Kami akan melindungi atau mematikan perkhidmatan lokasi di aplikasi berdasarkan aplikasi di bawah.

Cara Menghidupkan / Mengeluarkan Perkhidmatan Lokasi pada Asas App-by-App

Secara peribadi, saya fikir ini adalah cara terbaik untuk menguruskan perkhidmatan lokasi di iPhone. Ini akan membolehkan anda melihat setiap aplikasi di iPhone anda yang mahu menggunakan lokasi anda, maka anda boleh memilih sama ada apl itu boleh menggunakan lokasi anda sentiasa, tidak pernah, atau semasa menggunakan. Dengan memberikan akses lokasi individu ke setiap aplikasi, anda dapat menggunakan perkhidmatan lokasi untuk apl Peta semasa memindahkan perkhidmatan lokasi untuk, katakan, Facebook. Untuk menghidupkan atau mematikan perkhidmatan lokasi berdasarkan aplikasi mengikut aplikasinya:

  • Buka apl Tetapan.

  • Ketik Privasi.

  • Pilih Perkhidmatan Lokasi.

  • Anda akan melihat senarai semua apl anda yang ingin menggunakan lokasi anda. Sesetengah apl akan meminta lebih banyak penggunaan lokasi berbanding yang lain. Sebagai contoh, aplikasi Cuaca mahu menggunakan lokasi anda Sentiasa atau Tidak, tetapi aplikasi Mesej meminta akses lokasi sama ada Jangan atau Semasa Menggunakan Apl.

  • Pergi melalui senarai aplikasi anda dan tentukan sama ada atau tidak setiap orang perlu menggunakan lokasi anda. Kemudian ketik pada aplikasi dan pilih sama ada Jangan, Sentiasa, atau Semasa Menggunakan Aplikasi.

  • Lakukan ini untuk setiap aplikasi dalam senarai dan anda akan menyesuaikan perkhidmatan lokasi anda di iPhone.

Cara Kongsi Lokasi Anda dengan Keluarga

Jika anda menggunakan Perkongsian Keluarga iCloud di iPhone, anda boleh berkongsi lokasi anda dengan ahli keluarga dengan mudah. Ini hebat terutama untuk keluarga dengan anak-anak kerana ia menjamin mereka akan dapat mencari anda dan sebaliknya. Untuk berkongsi lokasi anda dengan Keluarga:

  • Buka apl Tetapan.

  • Ketik Privasi.

  • Pilih Perkhidmatan Lokasi.

  • Ketik Kongsi Lokasi Saya.

  • Di bawah Keluarga, anda akan melihat senarai pengguna iPhone lain dalam bulatan Perkongsian Keluarga anda.

  • Ketik nama atau alamat e-melnya, kemudian ketik Kongsi Lokasi Saya.

Ku

  • Dengan ini, mereka boleh menyemak aplikasi Cari Rakan Saya untuk sentiasa melihat lokasi anda berdasarkan lokasi peranti anda.

Untuk berhenti berkongsi lokasi anda dengan mereka, ketik semak semula halaman ini dan ketik Hentikan Perkongsian Lokasi Saya. Jika anda memilih untuk tidak berkongsi lokasi anda dengan sesiapa sahaja, hujung seterusnya akan menumpukan cara untuk mematikan Kongsi Lokasi Saya.

Cara Matikan Kongsi Lokasi Saya

Anda boleh berkongsi lokasi anda dengan sesiapa yang mempunyai ID Apple dari iPhone anda. Ini biasanya dilakukan dalam apl Cari Rakan Saya. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka memastikan anda tidak pernah berkongsi lokasi anda, anda boleh mematikan Kongsi Lokasi Saya. Untuk membuat ini:

  • Buka apl Tetapan.

  • Ketik Privasi.

  • Pilih Perkhidmatan Lokasi.

  • Pilih Kongsi Lokasi Saya.

  • Togol Kongsi Lokasi Saya.